2008/09/26

No.1 Kedvenc

Ő az az előadó, akinek az összes számát nagyon kedvelem. De nem csak én, egész Görögoszág szereti, nap mint nap hallható a rádióban is. Először a zenéje, ritmusa fogott meg (nem az a hagyományos), majd amikor megértettem a szövegeket, azokat is nagyon szépnek találtam.

Mindig ha hallottam vmi új számot, kérdeztem, ki az énekes, s lassan már csak az ő neve jött ki:

Michalis Xatzigiannis

1978-ben született Nicosiában, Cipruson.

Mixalis elvégezte a Ciprusi Zeneakadémiát, ahol zongora-, gitár- és zeneelmélet-diplomát szerzett.
Nagyon korán kezdte zenei karrierjét, 3 lemeze is platina lett.

1998-ban ő képviselte Ciprust az Eurovíziós Dalfesztiválon, Yenesis - Genesis című saját szerzeményével, mellyel 11. helyezett lett.
1998 decemberében Athénban, Yiorgos Hadjinassios zeneszerzővel és Michales Bourboulis dalszerzővel együttműködve megjelentettek egy albumot, a Angigma Psychis - Touch of Soul, mely platina lett.

2000 márciusában Mixalis kiadta első szólóalbumát, a Paraxeni Giorti - Strange Celebration), melyen több zene- és dalszerző is közreműködött. Az albumról sok dalt az év legnagyobb slágerei között tartottak számon. A Mono Sta Onira - Only in Dreams) című dal több héten keresztül vezette a görög rádiók játszási listáit. 2 másik dal, a Paraxeni Giorti - Strange Celebration) és a Ke tha Hatho - I?ll disappear) hasonló sikereket ért el. Az album dupla platina lett, a fiatal énekes-dalszerző zenei karrierjében pedig határkő. Novemberben élő műsorokkal jelentkezett Athénban.

2001 elején kiadott egy maxi CD-t, a Den Eho Hrono - I Have No Time). Hamar listavezetővé és platinalemezzé vált. Egy évvel később Haris Alexiouval közösen lépett fel. Nyáron először turnézott Görögországban.

2002 őszén kiadta második szólóalbumát, a Kryfo Fili - Secret Kiss), mely háromszoros platina lett.

2003-ban kiadta Monos Mou - All Alone) című maxiját, melyen 5 dal található. Háromszoros platina lett. Az An Mou Tilephonouses - If You Called) óriási sláger lett, hónapokig vezette a rádiók listáit és még mindig az egyik legkedveltebb ballada Görögországban. 2003 nyarán a görög turnéján 63 koncertet adott.

Mixalis három díjat nyert a hivatalos görög zenei gálán 2003-ban, négyet pedig 2004-ben, köztük a legjobb férfi előadónak járó díjat is.
2004 áprilisában kiadta harmadik szólóalbumát, az Akatalili Skini - X Rated Scene), amely felülmúlta és fokozta eddigi sikereit.
2004 nyarán Görögországban turnézott és elénekelte az Athéni Olimpiai Játékok záródalát.

2006 márciusában kiadta első élő albumát.

Áprilisban Kanadában és az Egyesült Államokban turnézott George Dalaras-szal. Májusban Szalonikiben lépett fel Natasa Theodoridouval. Nyáron Görögországban 50 koncertet adott. Augusztusban megjelent Ola i tipota - All or nothing) című maxija.

2006 decemberében kiadta negyedik stúdióalbumát.

2007 márciusában közreműködött egy német rock banda, a Reamonn albumán.
Júniusban kiadott egy újabb maxi CD-t, a Pio Poli - More) 4 dallal.

forras: hellasz.hu

Nincsenek megjegyzések: